Van postinterventiedossier naar Building Passport: een logische evolutie

Van verplicht dossier naar waardevol informatiebeheer

De bouwsector is vertrouwd met het postinterventiedossier (PID): een verzameling documenten die de veiligheid en het onderhoud van een gebouw moet garanderen. Maar in een wereld waar informatie steeds belangrijker wordt, is deze statische aanpak te beperkend. Het Building Passport biedt een antwoord op de groeiende behoefte aan toegankelijke en complete gebouwinformatie.


Het postinterventiedossier: een eerste stap richting informatiebeheer

 

Het postinterventiedossier is sinds 2001 verplicht in België. Het doel is duidelijk: zorgen dat alle informatie die nuttig kan zijn voor de veiligheid en gezondheid bij latere werkzaamheden beschikbaar blijft. Dit omvat:

  • Plannen en tekeningen van het gebouw
  • Informatie over nutsleidingen
  • Een overzicht van gebruikte materialen
  • Instructies voor onderhoud en herstellingen

Deze informatie is onmisbaar, maar de aanpak is beperkt. Het PID is in essentie een statisch dossier dat bij het gebouw hoort. In de praktijk betekent dit vaak een map vol documenten die ergens in een kast belandt en zelden boven gehaald wordt wanneer het niet wettelijk verplicht is.

Een postinterventiedossier is als een handleiding bij een toestel: nuttig, snel gedateerd en vooral beperkt in wat het kan betekenen voor de gebruiker.

Doel van het postinterventiedossier

Het postinterventiedossier werd ingevoerd met één duidelijk doel: ervoor zorgen dat toekomstige werkzaamheden aan een gebouw veilig kunnen gebeuren. De redenering was simpel - als we alle belangrijke informatie over een gebouw bewaren, kunnen latere interventies beter gepland en veiliger uitgevoerd worden.

Deze visie - het verzamelen en bewaren van gebouwinformatie om betere beslissingen te kunnen nemen - blijft relevant. Het toont aan dat de sector en overheid het belang inzien van goede documentatie en informatieoverdracht.

Maar waar het PID focust op veiligheid en technische aspecten, kunnen we deze basisgedachte veel verder doortrekken. Want is het niet logisch om álle relevante gebouwinformatie te verzamelen en beschikbaar te maken? Niet alleen voor veiligheid, maar voor elk aspect van een gebouw doorheen zijn levenscyclus?

 

Building passport presentation

Building Passport: een vernieuwde kijk op gebouwinformatie

Een Building Passport vertrekt vanuit dezelfde basisgedachte als het PID - informatie verzamelen om betere beslissingen mogelijk te maken - maar gaat vele stappen verder:

  • Waar een PID focust op veiligheid en techniek, omvat een Building Passport alle aspecten van een gebouw
  • Waar een PID vooral documentatie verzamelt, creëert een Building Passport een samenhangend informatiesysteem
  • Waar een PID vooral dient voor interventies, ondersteunt een Building Passport het volledige gebouwbeheer

Conclusie, waar een PID voorlopig erg statisch is, evolueert een Building Passport mee met het gebouw en met de noden van het gebouw.

 

Studiebureaus als digitale voortrekkers

Bij Toolmaster geloven we dat studiebureaus een sleutelrol spelen in deze evolutie. Als spil tussen ontwerp, uitvoering en beheer zijn zij ideaal geplaatst om de transitie naar een Building Passport-aanpak te leiden. Door nu al in te zetten op digitale tools en gestructureerd informatiebeheer, leggen studiebureaus niet alleen de basis voor efficiëntere processen vandaag, maar bouwen ze ook mee aan de toekomst van intelligente gebouwinformatie. 

We stellen vast dat onze klanten steeds vaker vragen om meer dan alleen documentbeheer - ze willen een platform dat meegroeit met hun visie op modern projectmanagement.

Digitaliseren in de bouw via Toolmaster

Klaar voor de volgende stap?

De evolutie van statische dossiers naar dynamische gebouwinformatie is onvermijdelijk. De vraag is niet óf, maar wanneer je als studiebureau deze stap zet. Wil je ontdekken hoe Toolmaster je helpt om vandaag al de basis te leggen voor het Building Passport van morgen?

Boek een vrijblijvende demo >

Schrijf je in op Toolmaster Flash

Styled Form

Extra nieuwsberichten:

januari 3, 2024
Toolmaster Flash: Update januari '24

Hier brengen we je de laatste updates over onze software; Samenwerken met alle partijen, Teamleader integratie, ...

Lees meer
februari 18, 2025
Werk als studiebureau digitaal samen op één platform

In de bouwsector zorgt een digitaal samenwerkingsplatform voor efficiënter documentbeheer en communicatie tussen studiebureaus, architecten en andere betrokkenen.

Lees meer
september 20, 2024
Digitaliseren als studiebureau

Opmaken werfverslagen veiligheidscoördinatie is een van de belangrijkste taken van een veiligheidscoördinator. Dit op een gestructureerde manier kunnen aanpakken is een must.

Lees meer
1 2 3 7