Praktische toepassingen voor AI in de bouw (Buildwise)

Dit document werd opgemaakt door BuildWise - Tycho De Back

Dit artikel bevat een overzicht van hun tips hoe je nu snel AI kan gaan gebruiken in jullie dagelijkse workflow. Ze willen zo het gebruik van AI in de bouw ondersteunen. 

Generatieve AI: Praktische toepassingen voor beginners

ChatGPT Data Opt-out

Standaard kan ChatGPT de informatie die je aan het model geeft, gebruiken om het model te helpen trainen. Natuurlijk, als je data gevoelige informatie bevat, willen we dit liefst vermijden. Hiervoor kun je eenvoudig een data opt-out doen, hier meer info over hoe je dit best aanpakt. 


Documenten bevragen met AI

Geavanceerd documenten bevragen

Voor diepere analyses, om grote of meerdere documenten (tot 50 bestanden!) als bron te gebruiken, en om referenties te krijgen met de antwoorden en de accuraatheid van de LLM (Large Language Model) te kunnen controleren, is Google NotebookLM een enorm handige tool.

Als je documenten met afbeeldingen, tabellen of figuren hebt die de ChatGPT LLM niet rechtstreeks kan verwerken, kunnen Google Gemini-modellen helpen om ze om te zetten naar een simpeler tekst-only format en een antwoord te formuleren. Als je op zoek bent naar een RAG-gebaseerde oplossing, dan zijn tools zoals LlamaCloud zeker nuttig.

Automatische werfopvolging

Bijna alles op de werf wordt duidelijk in beeld gebracht door camera's en bijgehouden door de computer visie. Gecombineerd met generatieve AI kunnen slimme camera's bijvoorbeeld de veiligheid van de werf automatisch opvolgen, kijken of de levering op tijd gebeurt, en de voortgang analyseren en vergelijken met de planning. Veiligheidscamera's met AI. Voor de technischere mensen is hier ook een Github Library van opendatacam.

Basistips voor goede prompts!

Het is niet altijd makkelijk om goed met de LLM te communiceren. Indien je zelf ondervindt dat de resultaten niet zijn zoals gewenst, zijn hier enkele tips:

  • Gebruik een prompt generator of prompt library voor snelle en goede resultaten.
  • Behandel de LLM als een nieuwe collega, intelligent maar onervaren. Zeg duidelijk wat de antwoorden moeten bevatten, het einddoel van de taak, en geef context.
  • Geef de LLM een rol: bijvoorbeeld, zeg “Je bent een stabiliteitsingenieur,” om beter passende antwoorden te krijgen.
  • Voor lange documenten: de LLM leest eerst relevante citaten uit het document alvorens een conclusie te bedenken.

Meer info over het bouwen van goede prompts vind je hier op de website van Anthropic.

Generatieve AI: Geavanceerde toepassingen

Deze geavanceerde toepassingen zijn geavanceerd, maar vereisen een technologische volwassenheid. Wees voorzichtig en test de output zorgvuldig.

Afbeeldingen, video en audio analyseren

Met de nieuwe Google Gemini modellen kun je moeilijke vragen stellen over video's tot twee uur in lengte, waarbij het model zowel video als audio in rekening neemt. AIStudio-Google

Het bevragen van afbeeldingen is reeds mogelijk met ChatGPT, maar voor meer geavanceerde analyses (beschrijving met bounding boxes, segmentatie op basis van natural language...) kan een model als Microsoft Florence-2 je mogelijks verder helpen.

Van Plan naar BIM model

Van plan naar BIM model

BIM is relatief nieuw, dus voor oudere gebouwen heeft men vaak enkel de plannen ter beschikking. Nieuwe tools zoals WiseBIM Plans2BIM trachten deze plannen automatisch om te zetten tot een BIM model. Hoewel nooit 100% correct, kan dit toch een belangrijke eerste stap zijn in de digitale omzetting.

Een tweede oplossing is usBIM.planAI, dat ook rekening tracht te houden met hoeveelheden. Het geeft een interactieve omgeving om het gegenereerde model aan te passen en te exporteren naar IFC. Verder kan het model onmiddellijk in de usBIM omgeving gebruikt worden voor visualisatie, data management, samenwerking...

Automatisch modelleren

Het is mogelijk om nog een stap verder te gaan, en trachten het BIM modelleren zelf te verrijken met AI. Dat kan gaan van generatief design (v.b. het optimaliseren van de ruimtes) via v.b. EvolveLAB Morphios, tot het genereren van materialen of details, tot zelfs grote aanpassingen aan het model te maken met behulp van natural language zoals vb. BIMLOGIQ Copilot tracht te realiseren.

Deze technologie is nog heel jong en het zal nog even duren voor het zijn volledige potentieel kan realiseren.


Advanced Prompting tips

Bovenop de basistips op de vorige pagina, nog enkele geavanceerde tips:

  • Multishot prompting: geef voorbeelden van input die de LLM kan verwachten en de bijpassende gehoopte output die de LLM moet produceren.
  • Chain of Thought prompting: probeer je vraag op te delen in meerdere subtaken, en vraag de LLM het resultaat van elke subtaak samen te vatten. Dit geeft indirect meer tijd om de taak te verwerken.

Meer op Anthropic.

Sneller programmeren

Programmeur je geregeld? Ook hierbij kan generatieve AI een goede assistent zijn. De code editor Cursor geeft je toegang tot AI gedreven autocomplete en chat tools, rechtstreeks in de software. Er is support voor al je favoriete modellen en het is simpel om de relevante bestanden als context mee te geven, de AI kan zelfs met je mee in de code zelf aanpassen.

Indien je liever met lokale modellen werkt, is de Pieces Copilot extensie (voor o.a. VSCode, Jetbrains, Google Chrome...) een goede optie.

Bedankt BuildWise voor deze interessante inzichten!

Toolmaster en Buildwise onepager over praktische toepassingen met AI

Schrijf je in op Toolmaster Flash

Styled Form

Extra nieuwsberichten:

oktober 18, 2024
Digitale facturatie bouwkundig studiebureau

Opmaken werfverslagen veiligheidscoördinatie is een van de belangrijkste taken van een veiligheidscoördinator. Dit op een gestructureerde manier kunnen aanpakken is een must.

Lees meer
februari 2, 2024
Toolmaster Flash: Update februari '24

Hier brengen we je de laatste updates over onze software; Samenwerken met alle partijen, Teamleader integratie, ...

Lees meer
juli 12, 2024
Optimalisatie veiligheidscoördinatie

Veiligheidscoördinatie is een taak die heel wat administratie met zich meebrengt. Dit moet geoptimaliseerd worden anders is het onmogelijk om alles op te volgen.

Lees meer
1 2 3 5